New Year’s resolutions for 2017

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viime vuonna mun uudenvuoden lupaus/tavoite oli siirtyä vegaaniseen ruokaan täysin. Siitä voi lukea enemmän täältä. Suomessa ollessa se ei ole tuottanut mitään ongelmia, kun kauppojen hyllyt notkuu täynnä vegaaniherkkuja, mutta Thaimaassa ei ollut niin helppo vuosi. Kaikki hedelmät ja vihannekset on täällä ihania ja tuoreita, mutta ei niitä hullukaan jaksa päivästä toiseen puputtaa, joten olen täällä sallinut itelle satunnaisesti epävegaanisia ruokia. Nyt puhutaan siis ehkä kerran tai kaksi viikossa. Helpoin oli korvata maito ja jugurtit kasvisperäisillä ja jättää kananmunat kokonaan pois. Kananmunat ei ole ikinä muutenkaan ollut suuressa osassa mun ruokavaliota, joten ei ole tullut tunnetta, että olisin “luopunut” jostain. Myöskään eri lihat ja merenelävät (kalaa lukuunottamatta) ei ole pitkään aikaan houkuttaneet, enkä esimerkiksi ole ikinä oppinut kokkaamaan mitään lihaa. Toisaalta opin tekemään ruokaa itse vasta muutama vuosi sitten, joten sekin on vaikuttanut :D Olen elävä todiste siitä, että nuoruus vuodet pärjää hyvin nuudeleilla hehe. Thaimaassa vegaaneille suurin myrheenkryyni on ehdottomasti kala- ja oisterikastikkeet. Niitä käytetään ihan kaikkeen thaimaalaiseen ruokaan ja jos tilaa ravintolassa annoksen ilman lihaa, kala- ja oisterikastiketta, natriumglutamaattia (sitä myös lisätään aina kaikkeen, yäk) ja ilman lisättyä sokeria ja suolaa ei lautaselle jää paljoa :D Tämä on siis ollut myös yksi iso syy miksi teen nykyään paljon ruokaa itse kotona, vaikka se tuleekin kalliimmaksi kuin syödä ulkona. Mutta koitan aina vedota omaan terveyteen ja laittaa rahat mielummin terveelliseen ruokaan kuin lääkärikäynteihin. Kolikon kaksi puolta. Tänä vuonna tavoite on siis jatkaa samaa linjaa ja opetella enemmän vegaanisia reseptejä kotona ja jättää loputkin eläinperäiset tuotteet pois ruokavaliosta. Haluan olla enemmän ehdoton tämän asian kanssa niin terveydellisistä kuin eettisistä ja ekologististakin syistä.

Tämän vuoden uuden lupauksen olen kirjannut kalenterin kulmaan ja siinä lukee lyhyesti “be a Girl Boss“. Tämä yksinkertaisuudessaan tarkoittaa, että pidän puoleni ja vaadin että mua kohdellaan reilusti. Olen helposti tyyppi, joka on aina käsi pystyssä valmiina lähtemään mukaan projekteihin ja auttamaan ihan pelkkää hyvää hyvyyttäni ja vielä todella usein ilman minkäänlaista korvausta tehdystä työstä. Mun on todella vaikea pitää puoliani ja vaatia itselle reilua kohtelua etenkin jos kyse on rahasta. Tyydyn yleensä vain tarjottuun palkkaan tai ihan vaan siihen, että voin olla mukana jossain siistissä projektissa. Tänä vuonna haluan oppia pitämään puoleni ja vaatimaan reilua kohtelua ja korvausta työtä minkä teen. Olen myös vellonut ajatuksessa, ettei mulla ole vaadittavaa tietotaitoa, tutkinto tai kokemusta vaatia mitään, mutta jos en itse usko itseeni ja osaamiseeni niin ei usko kukaan muukaan. Valitettavasti maailmassa on paljon ihmisiä, jotka yrittää käyttää muita hyväkseen häikäilemättä ja tänä vuonna aijonkin suostua vain projekteihin missä minua ja mun osaamista arvostetaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

My last years resolution was to go vegan and you can read more about it from here. While I was in Finland there was no problem to eat only plant based since the supermarkets are full of vegan options, but it Thailand it hasn’t been as easy. All the fruits and veggies here are super yummy and fresh but no one can live on just those forever. At least I can’t so I have had some non vegan food as well. And I’m talking like once or twice a week the most. Milk products was easy to replace with plant based alternatives and skip the eggs completely. Eggs have never been in a big part of my diat anyways so I never felt like I “gave up” something. Also all meats and seafood (not including fish) haven’t been huge in my diat lately and I actually never learned to cook any meat. I didn’t learn to cook until few years back and I’m a great example that you can survive just on instant noodles all your teenage years :D In Thailand the biggest challenge is fish and oyster sauce. They use it for all the thai food and if you choose to order all vegan healthy version of a thai dish in restaurant you have to tell them to skip the meat, fish and oyster sauce, msg (they always add it on everything, so gross) and also without added sugar and salt so you won’t be left with much on your plate. This is also one of the main reasons why I cook a lot at home even though it’s a bit more expensive than eating out in Thailand. But I  always try to think that I rather spent my money on quality healthy food than on doctor fees. So this year my resolution is to keep going towards fully plant based diet and learn to cook more vegan recipes. I want to be more strict with this for my health, for the environment and for the animals.

My this years new resolution I’ve written in the corner of my journal and it says “be a Girl Boss”. This in all simplicity means that I stand up for myself and demand being treated fairly. I’m easily a person who is always ready to join projects and help people without asking anything in return. It is really hard for me to put up a good fight for myself especially if money is involved. I always just settle with what I’m offered (and sometimes that is nothing) just so I can be a part of something cool. This year I want to be able to stand up for myself and demand a fair compensation for the work I do. I’ve also had these thoughts that I don’t have the necessary skills, degree or knowledge needed but in reality I just need to believe in myself, because if I don’t then why would anyone else do that? Unfortunately there is people in this world who will use you ruthlessly and this year I will only agree to join project where my work and skills are respected.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pictures of pretty view 'cos this place is unreal. Just love for this island <3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s