year of VEGAN

Positiivisen raskaustestin jälkeen mun ensimmäin ajatus ja ehkä jopa huoli oli, että mitä mä nyt syön? Olen aina syönyt perus terveellisesti, mutta melko epäsäännöllisesti ja unohdellut aterioita. Nyt olisin vastuussa myös tästä uudesta elämästä ja mun pitäisi ruokkia häntä (ja itseäni) parhaalla mahdollisella tavalla. Haluan kuitenkin tälle tyypille parhaat mahdolliset lähtökohdat elämään, ja niin kauan kun tyyppi hengaili mun sisällä, oli luonnollista aloittaa omasta ravinnosta.

Olin jo aikasemmin lukenut ja perehtynyt jonkun verran terveyteen, ruokaan ja ravintoon ihan yleisestä kiinnostuksesta johtuen. Olen varmasti lähemmäs vuoden jo pohtinut sekä vegeksi että vegaaniksi siirtymistä, joten miksi en ole jo viimeisintä askelta ottanut ja tehnyt täyttä ravintoremonttia? No, tavallaan olen

After a positive pregnancy test my first thought and a worry was, what am I going to eat now? I’ve always eaten basic healthy foods, but irregularly and skipped meals time to time. Now I would be responsible of this new life and I would need to feed him (and myself) the best possible ways. As of course I wanted to provide him the best start in his life and while he was hang out in me it was natural to start with my own eating habits.

I was already pretty involved with health, food and nutritions as those have been one of my main interests in past year and I have for a while considered vegetarian and vegan diets. So why haven’t I changed my diet around already completely? Well, I kind of have.

foods1

Vegaaniksi siirtyessä joillain ihmisillä kroppa käy läpi detox-vaiheen ja minkäänlainen detox ei ole suositeltavaa raskauden aikana. Vegaani  ruokavalioon siirtyessä monilla tulee flunssan kaltaisia oireita (päänsärkyä, väsymystä) kun kroppa puhdistaa elimiä myrkyistä ja näkyvimpänä detoxina monilla iho alkaa kukkia. Esimerkkinä detoxista raskauden aikana voisi käyttää kahvin juontia. Jos olet tottunut juomaan useita kuppeja kahvia joka päivä, on ymmärrykseni mukaan suositeltavaa raskauden aikana jatkaa kahvinjuontia, mutta rajoittaa se esimerkiksi vain aamukahviin, sen sijaan että lopettaisi kahvinjuonnin täysin. Tänä päivänä suositus taitaa olla 2-3 pientä kuppia per päivä. Näin kroppa saa edelleen päivittäisen kofeiinin ja voi välttää lopettamisesta aiheutuvan esimerkiksi päänsäryn ja hikoilun, mutta riskit vaikutuksista vauvaan on parhaan mukaan minimoitu. Näin minulle siis asian on selittänyt neuvolantäti (jonka ravintoneuvontakoulutuksesta minulla ei tosin ole takeita) ja myös vastaavaa infoa löytyy ihan googlettelemalla. Itse olen kaiken tämän lisäksi ollut aina painoindexin alkupäässä ja pienikään painon putoaminen, jota useilla detox vaiheessa tapahtuu, ei tulisi mulle kuuloonkaan raskauden aikana.

Olinkin siis keskittynyt raskauden aikana tutkimaan laajemmin ravintoa, erilaisia tutkimuksia eri ruokavaliosta, maitotuotteiden tärkeyttä, proteiinin liiallisen/liian väheisen saannin vaikutuksia, lihatalouden ekoloogisuutta ja eläinperäisten tuotteiden tärkeyttä ruokavaliossa. Olen samalla hiljalleen vaihtanut esimerkiksi jugurtit kaurasta valmistettuihin vastaaviin, maidon kaura-, soija- tai mantelimaitoon (riippuen saatavuudesta), jauhelihan soijarouheeseen ja juuston vegaanijuustoon. Punaisesta lihasta ja kanasta olen nyt luopunut täysin ja syön ainoastaan kalaa satunnaisesti. Kananmunia en syö, mutta käytän edelleen kokatessa tiettyjä ruokia ja välillä myös eläinperäsestä maidosta valmistettuja juustoja. Oon todella koukussa esim fetaan ja siitä luopuminen joskus täysin tulisi varmasti olemaan todella vaikeaa haha.

While changing your average diet to vegan diet some people go through a detox period and of course any kind of detox is not recommended while pregnant. When changing in to the vegan diet many people get flu like symptoms (head aches and tiredness) ‘cos their body is cleaning all the organs from the toxins. I think good example of detox while pregnant would be drinking coffee. If you are used to drinking several cups of coffee and your body is used to getting the daily dose of caffeine it is suggested to keep drinking coffee while pregnant, but it’s recommended to not drink more than 2-3 small cups per day. This way your body gets the caffeine but only the amount that is considered least harmful for the growing baby and you can avoid the headaches and sweating caused by quitting caffeine. This is how I was explained the detox process by nurse and similar information you can find by just googling. I have also always been at the low end of the BMI so I was not allowed to lose any weight, which is usual when detoxing, while pregnant.

So while pregnant I was focused on researching more about nutritions, about the importance of milk products, what happens if you have too much/too little protein in your body, the ecological side of meat industry and in general the importance of animal products in persons everyday diet. I have same time slowly started to change my diet like for example normal yoghurts in to oat yoghurts, milk in to oat-, soy- or almond milk (depends which one I can find), minced meat in to soybean groats and cow milk cheese in to vegan cheese. I have cut out from my diet all red meat and chicken by now and only eat fish occasionally. Eggs I only use while cooking certain foods and occasionally I admit eating certain cheeses (I’m horribly addicted to feta cheese, but working on it lol).

foods2

Ajatuksena oli jättää kaikki eläinperäiset tuotteet ruokavaliosta pois, kun mini mies on syntynyt ja jaksan keskittyä muuhunkin kun päivästä toiseen selviämiseen hehe. Haluisin myös kovasti pitää lapseni täysin rintaruokinalla/vegaanina niin kauan kuin mahdollista. Sam alkukauhisteluiden jälkeen on todennut, että tukee mua tässä täysin siihen asti kunnes lapsi osaa itse pyytää jotain muuta ruokaa. Jos hän vanhempana haluaa esimerkiksi maistaa Samin lautaselta munakasta ei me häneltä sitä aijota kieltää.

My idea was to leave out all animal products out of my diet when the baby was born and I have enough energy to focus on something else than just surviving day to day hehe. I also really want to keep my baby fully vegan as long as possible. We won’t deny any food from our baby so when ever he is able to ask to try something else we will give it to him like for example a fried egg from Sam’s plate.

Fanaattinen en kuitenkaan tätä aihetta kohtaan ole, ja vaikka välillä asiasta vauhkoankin, ymmärrän että on ihmisiä joita ei ilmastonmuutos, eläinten oikeudet tai edes oma terveys niin paljoa hetkauta, että lähtisi tämänkaltaisia muutoksia elämässään tekemään. Monien mielestä eläinperäisista ruuista luopuminen on “radikaalia”, kun taas itse koen kaikki eläinperäisten ruokien aiheuttamat ongelmat (esim. sydän- ja verisuonitaudit) paljon radikaaleimmiksi. Mutta niin kun sanoin, en ole fanaattinen asian suhteen ja ymmärrän, että on näkemyseroja. Suosittelen kaikkia asiasta kiinnostuneita katsomaan esimerkiksi “Cowspiracy” documentin ja youtubesta löytyvän “101 reasons to go vegan” videon.

Kokosin ruokakuvia ajalta kun olin vielä Thaimaassa ja muutaman ajalta Suomessa. Kaikki ruuat ei ole täysin vegaanisia, vaan enemmänkin siirtymävaiheen ruokia. Viimeisimmät kuvat ehkä paljastaakin, että vaikka söisin pääpiirteittäin hyvälaatuista ja terveellistä ruokaa on myös päiviä, jolloin en uhraa ajatustakaan koko asialle ja syön tyytyväisenä pari donitsia. Kaikilla on päiviä kun ei jaksa olla maailmaa ja terveyttään pelastamassa vaan tarvitsee pari donitsia pelastamaan sen oman päivän. Se on ihan ok myös. Ajatuksena on nyt kuitenkin uuden vuoden lupauksena itselleni (sillä haluan uskoa uuden vuoden symbolisoivan jollain tasolla uusia alkuja) siirtyä täysin vegaaniin ruokavalioon. Josko nyt se siirtymävaihe olisi ohi, elämä tasapainottunut ja rahkeet tähän elämänmuutokseen valmiit. Ajan kanssa se nähdään ja lupaan raportoida miten menee!

I’m not fanatic when it comes to this topic and I can truly understand that there is some people who could not care less about climate change, animal right or even their own health. I was like that too so I can relate easily. Many people think that it is radical to leave out animal products from our day to day diet but I see the problems that animal products can cause (heart- and vascular deceases) way more radical. But as I said, I’m not fanatic when it comes to this topic and understand that people have different point of views. Anyone who is interested to know more I suggest to watch “Cowspiracy” from netflix and “101 reasons to go vegan” from youtube.

The pictures are different dishes I made while I was still in Thailand and few when I just got to Finland. Some of them are not fully vegan, more of a transitioning foods and the last pictures shows that there is times when I don’t think for a minute what to eat and just really need a donut. Everyone has those days when they just couldn’t care less and it is okay too. But now as my new years resolution (I just fancy the thought of new starts hehe) I’m going fully vegan. I hope I can say that my transition period is now over, my life feels more stable and I’m ready for this. We’ll see what happens, I’ll keep you guys updated!

Miten teillä syödään? Onko vanhemmilla tullt eripuraa lasten ruokinnasta vai alusta asti eletty sovussa tähän liittyen?

What do you guys eat? Have you had any heated conversations about how and what to feed your children and agreed all the way? 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s