Surfing is FUN !

Oon jo maininnutkin aikasemmin, että teen täällä työharjoittelua ja firmahan on Odysseys Surf School. Oon “sales and marketing” hommissa ja viihtynyt hyvin. Tosin tunsin kaikki täältä jo ennestään, joten tiesin aika tarkkaan mihin tuun töihin. Maaliskuussa kun olin lomalla täällä pyydettiin mua mukaan surffitripille ja ottaa uusia kuvia firmalle. Sanoin tietty “YES!!”, koska hei seikkailu ja mikä sen parempaa kun matkustella koko päivä rannalta rannalle kuvaamaan ja surffaamaan. Oon karsinut niistä kuvista kaikki mun hirveimmät pönötykset pois ja tässä muutamat julkaisukelpoiset.

I mentioned before that I’m doing an internship here in a company called Odysseys Surf School. I’m doing sales and marketing and I’ve liked it a lot. Then again I knew everyone from here already from before, so I knew where I’m coming to work. In March when I was here for a holiday I got asked to go a surf trip and shoot new photos for the company. I ofcourse said “YES!!”, because hey adventure and what is better than go from a beach to a beach to shoot and surf. Here is the in my opinion the best photos from that trip.

odys-1.jpgodys-2.jpgodys-3.jpgodys-4.jpgodys-5.jpg

 Mun ehdottomasti lempparein spotti “Batu Bolong”. Ihania pitkiä ja lempeitä aaltoja toisin kun Kutalla.

My absolutely favourite spot “Batu Bolong”. Long and mellow waves, way better than Kuta.

odys-6.jpgodys-7pg.jpg

 Äiti seuraavaksi meille kultanennoutaja jooko? Niin söpösti se istu ja odotti kun sen omistaja oli surffaamassa. Niin ihana, en kestä.

Mommy can we get golden retriever next please? He was sitting so nicely and waiting for his owner to come back from surfing. So cuuuute!

odys-8.jpgodys-9.jpg

Kuinka kristallin kirkkaat voi noin isot aallot olla? Siis ihan uskomattoman kokosia ja värisiä!

How crystal clear can the waves be? So amazing colour and so huge in size!

odys-10.jpgodys-11.jpgodys-12.jpgodys-13.jpgodys-14.jpg

Ja loppuun on pakko vähän kehua meidän firmaa, eli miksi Odysseys eikä jokun muu balin surffikoulu?

– Meillä ei opeteta “turhaa teoriaa”, pojat kertoo kaiken tarpeellisen rannalla ja sitten surffataan. Pointtihan on surffata eikä opiskella surffauksesta kaikkea nippelitietoa.

– Meillä on aina rannalla omat hengenpelastajat, jotka seuraa koko surffauksen ajan ettei mitään satu.

– Ja kaikista tärkein: meillä kaikki asiakkaat ja laudat on vakuutettu. Surffaus on extreme laji ja tekevälle sattuu. Lautoja menee yllättävän usein poikki (ja ne on kalliita!) ja esimerkiksi itse leikkasin sormen auki viime viikolla evästä. Selvisin kuitenkin ilman tikkejä, onni onnettumuudessa. Joten neuvonkin, että älkää IKINÄ surffatko ilman vakuutusta. Mun oma matkavakuutus on erikseen tarkastettu ja säädetty niin, että se kattaa surffauksen.

Tämä ei ole mikään maksettu mainos, tai mainos ylipäätäänkään. Itse vaan seison sata prosenttisesti tämän firman takana ja kokemuksesta haluan jakaa tuleville Balin matkaajille surffikoulu suosituksen. Täällä kun näitä surffikouluja on joka nurkassa ja rannalla loputon määrä innokkaita rantapoikia tarjoomassa tunteja ja opetusta, niin on vaikea tietää mikä paikka on oikeasti turvallinen ja tasokas.

And for the end I need to praise our company a little bit, so why Odysseys and not some other surf school in Bali?

– We don’t teach you unnecessary theory. Boys will teach you what you need to know and that’s it. The point is to surf, not to study everything little detail about surfing.

– We have our own lifeguards at the beach all the time when you have your class. They look after everyone so nothing bad happens. Safety is priority.

– And the most important thing: we have insurance for the customers and for the equipment. Surfing is an extreme sport and accidents happen. The boards break surprisingly often (and are expensive!) and for an example I cut my finger last week from the fin, but was lucky enough that I didn’t need stitches. So my advise is that NEVER surf without an insurance. I have checked my own travel insurance and made sure it also covers surfing accidents.

This is not a paid advertisement. Or even an advertisement at all. I just stand hundred percentage behind this company and from my experience I want to share this as a tip for future Bali travellers. Here we have so many surf schools and so many beach boys willing to teach anyone to surf so it is hard to know which place actually is safe and has high standards.

2 thoughts on “Surfing is FUN !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s